Fotografia e Javës: Ftoni

Ftoni
Ftoni

Ftoni është një pemë e vogël që mban një fryt të ngjashëm dukje me një dardhë dhe me ngjyrë të ndritshme të artë të verdhë kur është i pjekur. Gjatë gjithë historisë fryti i gatuar është përdorur si ushqim, por pema është rritur edhe për lulet e tij tërheqëse me ngjyrë të zbehtë rozë dhe cilësi të tjera zbukuruese. Pema rritet 5 deri në 8 metra e lartë dhe 4 deri në 6 metra  e gjerë. Ftoni është rezistent ndaj acarit dhe kërkon një periudhë të ftohtë nën 7 °C për të çelur lulet e tij. Pema është vetë-pjellore; megjithatë, prodhimi i tyre mund të përfitohet edhe nga shartimi. Frutat mund të lihen në pemë që piqen më tej, gjë që i zbut frutat deri në pikën ku mund të hahen të papërpunuar klimat e ngrohta, por duhet të vilen përpara ngricave të para. (Wikipedia.org)

Shpresoj që ky postim të jetë informues për ju të dashur lexues.

paqe dhe shëndet,

Bekimi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s