Fotografia e Javës: Stina e dimrit

Stina e dimrit

Dimri është stina më ftohtë e vitit. Si stinë, dimri është i pozicionuar në mes të stinës së vjeshtës dh stinës së pranverës. Në shumë rajone, dimri është i lidhur me dëborë dhe ngrirje. Animi i boshtit të Tokës në lidhje me planin e saj orbital luan një rol të madh në mot. Toka anon në një kënd prej 23.44° me planin e orbitës së saj dhe kjo shkakton mundësi veprimi të ndryshme në Tokë për të përballur drejtpërdrejt diellin gjersa Toka lëviz nëpër orbitën e saj. Është ky variacion kryesisht sjell stinët. Kur në hemisferën veriore është dimër, hemisfera jugore përballet me diellin më të drejtpërdrejtë. Në anën tjetër, dimri hemisferën jugore ndodh kur hemisfera veriore anon më shumë drejt Diellit. Nga perspektiva e një vëzhguesi në Tokë, në dimër Dielli ka një lartësi të ulët qiell sesa gjatë stinës së verës. (Wikipedia.org)

Shpresoj që ky postim të jetë informues për ju të dashur lexues.

paqe dhe shëndet,

Bekimi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.